Клучно е спроведување на законот за заштита на укажувачите

Потребно е институциите да го спроведуваат законот за заштита на укажувачите и да се поттикнат граѓаните да го користат овој инструмент во јавен интерес, вели во краток разговор за Радио Слободна Европа, Арбен Дормиш, автор на законот за укажувачи во Албанија и проект координатор на Коалицијата за заштита на свиркачи

Continue reading

Јанева: Побрзо да се донесат измените во законот за заштита на сведоци

Осудените и обвинетите од предметот ПУЧ се еден вид свиркачи кои со обелоденувањето на прислучуваните материјали и укажаа на јавноста какви криминални дејствија се спроведувале во 10 годишната власт на една партија и одредени финкционери, ова го соопшти јавната обвинителка Катица Јанева на меѓународниот ден на свиркалите.

Continue reading

SP Janeva Addresses International Whistleblowers Day

International Whistleblower Day and Free Speech Day Macedonia was marked Friday in Skopje at an event organized by the Southeast Europe Coalition on Whistleblower Protection (SECWP) and Center for Investigative Journalism SCOOP­Macedonia.

Continue reading

Nedim Hadrović komentarisao društvene mreže

Društvene mreže komentarišemo sa Nedimom Hadrovićem, iz Balkanske koalicije za zaštitu zviždača, novinar i aktivista..

Continue reading

RH u zaštiti zviždača zaostaje za zemljama regije

Koalicija za zaštitu zviždača u jugoistočnoj Europi u suradnji s Kućom ljudskih prava GONG-om i Centrom za mirovne studije organizira konferenciju za novinare i stručnu panel raspravu o važnosti zaštite zviždača.

Continue reading

Suicide Threat Jolts Bosnian Canton into Saving Firm

After workers at the Tuzla Kvarc company staged a dramatic suicide threat, the cantonal authorities reached a new agreement with the firm that will allow it to restart production.

Continue reading

Avertizorii de integritate au nevoie de protecție din partea statului

În septembrie 2013, un Regulament–Cadru adoptat de Guvern a introdus termenul de „avertizor de integritate”, adică funcţionarul public şi alte persoane care prestează servicii publice, care informează benevol, cu bună-credinţă şi în interes public, despre comiterea actelor de corupţie, a faptelor de comportament corupţional...

Continue reading

Hrvatskoj potreban zakon o zaštiti zviždača; ovaj model je staromodan

Hrvatska treba donijeti zakon o zaštiti zviždača jer je postojeći model njihove zaštite iznimno staromodan i svodi se na sudsku zaštitu pa su prepušteni sami sebi, istaknuo je u utorak Duje Prkut iz GONG-a na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava koji je dio Koalicije za zaštitu zviždača jugoistočne

Continue reading