The European Union Advisory Mission (EUAM) Ukraine

‘People should not suffer for telling the truth’, whistleblowing roundtable hears

Continue reading

Gazeta Jeta ne Kosove

Ish-Gjykatësi i Turpëruar i Kosovës Zhduket Pasi Akuzoi BE-në për Korrupsion

Continue reading

European Centre for Press and Media Freedom

Protecting Whistleblowers in Southeast Europe: a review of policies, cases and initiatives

Continue reading

DISGRACED EULEX ‘JUDGE’ GOES TO GROUND

Coalition's article reprinted by KOSOVO 2.0.

Continue reading

Клучно е спроведување на законот за заштита на укажувачите

Потребно е институциите да го спроведуваат законот за заштита на укажувачите и да се поттикнат граѓаните да го користат овој инструмент во јавен интерес, вели во краток разговор за Радио Слободна Европа, Арбен Дормиш, автор на законот за укажувачи во Албанија и проект координатор на Коалицијата за заштита на свиркачи

Continue reading

Јанева: Побрзо да се донесат измените во законот за заштита на сведоци

Осудените и обвинетите од предметот ПУЧ се еден вид свиркачи кои со обелоденувањето на прислучуваните материјали и укажаа на јавноста какви криминални дејствија се спроведувале во 10 годишната власт на една партија и одредени финкционери, ова го соопшти јавната обвинителка Катица Јанева на меѓународниот ден на свиркалите.

Continue reading

SP Janeva Addresses International Whistleblowers Day

International Whistleblower Day and Free Speech Day Macedonia was marked Friday in Skopje at an event organized by the Southeast Europe Coalition on Whistleblower Protection (SECWP) and Center for Investigative Journalism SCOOP­Macedonia.

Continue reading